Kvôli ochrane siha potápači vyberajú z vôd Štrbského plesa ikry ostrieža

22.05.2007 Poprad

Štrbské Pleso 22. mája (TASR) - Takmer 300 kg ikier ostrieža vybrali od soboty spod hladiny Štrbského plesa potápači Pavol Kráľ a Ivan Oravec v rámci projektu záchrany vzácnej ryby, siha morénneho.
Táto pôvodná európska ryba, ktorej domovom je jazero Niedzwie v Poľsku, sa v čistej forme už nikde inde na svete nevyskytuje.
\"Do vôd Štrbského plesa siha pokusne nasadili v roku 1929. Hoci je veľmi citlivý a málo prispôsobivý, v Tatrách sa udomácnil. V ostatných rokoch ho však ohrozujú ostrieže, plotice i šťuky, preto sme začali v roku 2001 s projektom na jeho záchranu. Každoročne vyberáme časť ikier ostrieža. Máme na to iba pár dní v čase, keď sa ostriež vytiera. Začali sme v sobotu a končíme v stredu (zajtra), \" povedal pre TASR Pavol Kráľ. Spresnil, že projekt záchrany siha uskutočňujú v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia a Štátnou ochranou prírody.
Zaujímavosťou je, že na reguláciu reagovali ostrieže populačnou explóziou - nakládli väčšie množstvo ikier. \"V prvom roku sme vybrali spod hladiny 520 kg, ale v treťom roku projektu už 680 kg. Až následne došlo k poklesu. Vlani sme vybrali 420 kg ikier a v tomto roku predpokladáme ešte menej, \" spresnil Kráľ, ktorý za najreálnejšiu formu záchrany siha považuje umelý odchov.
 

Vyberte región